Найнепотрібніші овочі та фрукти

Листя салатів займають лідируючі позиції з точки зору поживної цінності серед найпопулярніших овочів і фруктів. До такого висновку прийшла професор Дженніфер Ді Нойа з Університету Вільяма Патерсона в Нью-Джерсі. У верхній частині її підсумкового рейтингу розташовуються хрестоцвітні (крес-салат, китайська капуста, рукола) і листова зелень (бурякове бадилля, шпинат, цикорій, мангольд), тоді як жовто-помаранчеві (морква, помідор, гарбуз, солодка картопля), цитрусові ( лимон, апельсин, лайм, грейпфрут) і деякі ягоди (полуниця, ожина) – в нижній.

У своєму експерименті вчені під керівництвом Ді Нойя проаналізували 47 продуктів, однак у фінальну таблицю увійшли лише сорок один інгредієнти. Виявилося, що шість фруктів і овочів, які ми завжди вважали беззастережно корисними і необхідними, на перевірку не набрали навіть «прохідного балу» за своїми поживними властивостями. Іншими словами – за співвідношенням жирів, білків і вуглеводів.

Отже настав час розкрити імена відстаючих по цьому коефіцієнту. Йдеться про малину, мандарини, журавлину, часник, цибулю і чорницю. Відразу обмовимося – відмовлятися від них не варто (в них містяться вітаміни), але і не покладайте на них особливі поживні надії.