Кава – це здорово: міф чи факт?

Ах, кава. Моя гордість і радість – причина, по якій я встаю з ліжка. Але що, якщо це дійсно змушує вас не вставати з ліжка, навіть якщо вам потрібно прокинутися, скажімо, всього за п’ять годин? Ми багато разів чули, що кава корисна для вас і надає цілий ряд переваг для здоров’я.

Вплив на здоров’я кави вже давно спірна тема, так само як є дві сторони медалі. Одні знавці кави кажуть про антиоксиданти кави, в той час як інщі, називають недоліки, такі як безсоння, прискорене серцебиття і кров’яний тиск.

Не бійтеся: кава може бути для вас кориснішою, ніж ви вважаєте. Все зводиться до того, що у вашій каві, скільки ви п’єте і коли п’єте.

Від трьох до п’яти чашок в день

Дослідження, проведене на 25 000 учасниках в Південній Кореї, показало, що помірне щоденне споживання кави, це три-п’ять чашок, корелює зі зменшеним ризиком кальцію в коронарної артерії. Було також встановлено, що чотири чашки кави, знижують ризик виникнення меланоми, дуже небезпечної форми раку шкіри. Ввживання великої кількості кави, або чотири-шість чашок в день, зменшило ризик виникнення розсіяного склерозу.

Перш ніж починати пити свою п’яту чашку кави, обов’язково киньте до неї вершки і цукор. Пити каву з великою кількістю вершків і цукру і називати його «здоровим» – це те ж саме, що називати картоплю фрі і  здоровим харчуванням. Якщо ви не можете пити абсолютно чорну кава, додайте трохи вершків і трохи цукру. Просто зведіть кількість цукру до мінімуму і обов’язково обирайте натуральний цукор, а не штучні підсолоджувачі.

Кава зменшує депресію

Багато проведених досліджень пов’язують споживання кави з більш низьким рівнем депресії як у чоловіків, так і у жінок. У кількох дослідженнях дані показали зв’язок між споживанням кави і депресією:  у тих, хто п’є каву, був найнижчий ризик  депресії (до 20 відсотків).

Кава знижує ризик діабету II типу

Дослідження в Archives of Internal Medicine показує, що у тих, хто вживав шість або більше чашок кави в день, ризик розвитку діабету був на 22% нижче. Огляд досліджень, проведених доктором Френком Ху з Гарварда, показав, що ризик діабету II типу знижується на 9% на кожну споживану чашку кави в день.

Ваша печінка любить каву

Крім фактичного зниження ризику раку печінки, споживання кави також було пов’язане з більш низькою частотою цирозу печінки. Дослідження в Archives of Internal Medicine показало зворотну залежність між підвищеним споживанням кави і зниженим ризиком розвитку цирозу печінки, або зменшенням на 20 відсотків для кожної споживаної чашки (при вживанні до чотирьох чашок).

Остання порада: візьміть каву без кофеїну після 14-ї години

Ми всі знаємо, що кава є стимулятором, так само як газована вода, енергетичні напої і деякі чаї – ось чому ми так любимо її пити, щоб бути завжди бадьорими. Але обов’язково стежте за годинами, коли ви йдете за своєю пообідньою кавою, так як ви повинні припинити пити каву приблизно за десять годин до того, як лягаєте спати, щоб зменшити будь-які проблеми зі сном.